De toekomst van contact tussen mensen

Als mens hebben we twee tegengestelde verlangens: enerzijds willen we onszelf zijn, vrij en zelfstandig, anderzijds willen we dat er van ons gehouden wordt en dat we bij anderen horen. Die beide verlangens lopen als een rode draad door ons leven. Soms heeft de ene de overhand, soms de andere, maar ze zijn er altijd allebei.

Ik wil even stilstaan bij de behoefte om ergens bij te horen.

Team Gevoel belangrijk voor mensen

De geborgenheid van de groep

Een groep biedt veiligheid, herkenning en liefde. Het gezin waarin je geboren wordt is de eerste groep waar je die warmte ervaart. Naarmate je opgroeit, breidt de kring zich uit, maar ook als volwassene blijft de drang om anderen om je heen te hebben. Je wilt ergens bij horen, ergens bij betrokken zijn. Mensen zoeken gelijkgestemden.

Geborgenheid door groep

Heb je de opluchting wel eens gezien bij iemand die zich verloren voelt op een drukke netwerkborrel en dan ineens een bekende ziet? Of heb je die zelf wel eens ervaren? In plaats van ons aan te sluiten bij een stel onbekenden, kiezen we altijd voor degenen die we kennen. Al is het er maar één.

We vormen een netwerk van bekenden om ons heen en zoeken elkaar regelmatig op. Waar is het gezellig in een hotel? Aan de bar. Daar praat je met anderen. Waarom is het leuk op de camping? Omdat je daar met andere mensen bent en omdat je kinderen met andere kinderen kunnen spelen.

Kattenclub op internet

Dat zie je ook op internet. Mensen die helemaal gek zijn van katten, maken via internet contact met andere kattenliefhebbers. Er ontstaat een kattenclub en ze chatten doorlopend met elkaar over katten en hoe je ze opvoedt en wat voor problemen ze met hun kat hebben. En wat doen ze vervolgens? Ze organiseren events om elkaar te ontmoeten, met kat en al. En dat vind ik dus reuze interessant. Ze hebben internet, kunnen alles met elkaar bespreken, ze kunnen bij wijze van spreken dag en nacht met elkaar in contact zijn, maar doen toch moeite om elkaar in levenden lijve te ontmoeten.

Ik ben ervan overtuigd dat het komt doordat chatten, mailen en berichtjes posten via internet alleen maar uit verbale communicatie bestaan. Het werkt prima, maar tot op zekere hoogte. Je mist namelijk alle non-verbale aspecten van het gesprek. De communicatie is onvolledig.

Op een bepaald moment heb je als kattenclub een band met elkaar opgebouwd en voel je de behoefte om het plaatje compleet te maken. Wie zijn al die mensen met wie je al maanden op afstand communiceert? Je hebt geen flauw idee hoe ze eruit zien en wat hun lichaamstaal zegt. Je vraagt je vaak af of je een bericht wel goed begrepen hebt. Bedoelt hij dat nou aardig of gemeen, als hij zegt dat je de kattenkoningin bent?

Natuurlijk zijn er mensen die minder behoefte hebben aan veel persoonlijk contact. Bij hen is het verlangen naar zelfstandigheid en vrijheidgroter. Ook ishet heel goed dat de telefoon, schriftelijke communicatie en internet bescherming bieden voor het non-verbale. Het is geweldig dat mensen zich niet altijd bloot hoeven te geven. Maar verreweg de meesten van ons willen gewoon gezellig met elkaar communiceren, met alle aspecten die daarbij horen.

3D-visualisatie maakt non-verbale communicatie weer zichtbaar

Toekomst van 3d contact WeSEeDo

Dat het non-verbale aspect van communicatie zo belangrijk is, zien we aan de ontwikkelingen op het gebied van 3D-visualisatie. Deze toekomsttechniek maakt het mogelijk je gesprekspartner virtueel in 3D te projecteren, zodat je volledig kunt communiceren, alsof je in levenden lijve bij elkaar zit.

Er wordt momenteel veel geld en energie in 3D-visualisatie gestoken. Er is nog een hoop te doen om de techniek goed genoeg te krijgen dat hij via internet werkt. Zo is het belangrijk dat je gesprekspartner rustig blijft zitten en niet alle kanten op schiet, en dat je hoofd beweegt omdat je ja knikt en niet omdat de projectie trilt. Er wordt zwaar geïnvesteerd om dit te realiseren, zodat de non-verbale communicatie weer zichtbaar wordt.

3D-visualisatie lijkt me ontzettend leuk. Het vult een gat dat er nu is. Het is niet de oplossing voor alle communicatievraagstukken. We moeten en willen elkaar blijven ontmoeten. Elkaar zien, de hand schudden, op de schouder kloppen, omhelzen… ik denk dat dat voor de veiligheid en vrede op aarde enorm belangrijk is.

De toekomst van Contact WeSEeDo

De mens verandert niet door 3D-visualisatie

Op hoofdlijnen ziet de wereld er niet veel anders uit dan nu als deze techniek een succes wordt. Wij gaan als mens niet anders worden. We zullen nog steeds behoefte hebben aan persoonlijk contact. Er zullen nog steeds oorlogen zijn, want er zijn altijd mensen die voor geld en macht alles doen.

Die mensen verdwijnen niet. Die zullen dit nieuwe middel ook weer inzetten voor hun doel.

Maar als we alle non-verbale communicatie wegvagen en alleen verbaal gaan communiceren, denk ik dat de wereld wél drastisch gaat veranderen. Het daarom is heel goed dat videobellen, 3D-projecties en dat soort ontwikkelingen ontstaan ter verrijking van het internet. Ze maken de communicatie weer compleet en leveren tijdwinst en efficiency op.

Daarmee komen ze tegemoet aan de twee tegengestelde verlangens van de mens: om enerzijds zelfstandig en vrij te zijn, onafhankelijk van anderen, en anderzijds ergens bij te horen en de geborgenheid van persoonlijk contact te ervaren.

Iebele Otten – WeSeeDo