WeSeeDo-Logo Sluiten
Persberichten

Vernieuwende realtime videoverbinding ziet daglicht in Groningen

Iebele otten rtv-noord noordzaken beeldbellen

Stel je eens voor dat je vanuit je luie stoel je makelaar live wilt zien en spreken zonder er naartoe te gaan. Dat kan op korte termijn via WeSeeDo. Een door het bedrijf Eilie uit Groningen bedacht concept.
Door: Theo Sikkema

WeSeeDo is gebouwd met behulp van zogenaamde web RealTime Communication, kortweg WebRTC genoemd. Dit is in veel populaire internetbrowsers standaard aanwezige techniek die onder andere realtime video mogelijk maakt. Bijvoorbeeld live opnames laten zien op Facebook , maakt ook gebruik van deze techniek. De voor- en achterkant van deze algemeen aanvaarde toepassing kunnen bedrijven zelf inrichten.

Wat kan WebRTC?

WebRTC is feitelijk niets anders dan de mogelijkheid om rechtstreeks via een browser te communiceren. Directeur eigenaar Iebele Otten geeft aan waar de winst van WeSeeDo zit. 'In veel gevallen moet je je op internet eerst bekend maken voordat je iets kunt. Bovendien gaat het in alle situaties om het downloaden van een applicatie. Bij ons is dat niet zo. Alles gaat direct en men hoeft geen adresgegevens, en dergelijke te achter te laten.'

Wat doe je met WeSeeDo?

WeSeeDo wordt bijna overal voor toegepast. Variërend van het voeren van ziekteverzuimgesprekken, callcentergesprekken tot het live melden van autoschades. 'Op elk moment in een proces kan het videocontact gelegd worden. De grote kracht is het persoonlijke contact en daar ligt ook de behoefte van mensen.' Het is eigenlijk de moderne variant van naar de winkel gaan of waar je vroeger ook maar naartoe moest om mensen te spreken. Vanaf nu is persoonlijk contact realtime mogelijk via internet.

Waarom de toepassing ontwikkelt?

Er is met een aantal mensen een half jaar gewerkt aan WeSeeDo. Otten is van oorsprong instrumentmaker in de fijn mechanische techniek en was onder andere werkzaam in de ruimtevaart. 'Ik heb een voorliefde voor communicatie en wil de klant altijd graag zien. Dat vond ik bij websites en webshops vaak wel een gemis.' Met een aantal mensen werd een half jaar aan het productie klaar maken van de toepassing gewerkt, waarbij het lastigste punt was om de internetbrowsers aan de achterkant van het proces goed met de tool om te laten gaan.

Wat is bijzonder?

Het is inmiddels zover dat Eilie het eerste bedrijf ter wereld is dat een plug-in om het directe communicatieproces te verbeteren op het wereldwijde platform Wordpress geplaatst mag worden. Met Wordpress worden veel websites gebouwd en beheerd. Hier hoort ook een shop bij, waar tools (plug-ins) in staan die gekocht kunnen worden door ontwikkelaars. Dergelijke functionaliteit is nog niet te vinden in deze Wordpress winkel. De verwachting is dat de plug-in vanaf medio september via deze shop verkrijgbaar is.

Vanaf nu is persoonlijk contact realtime mogelijk via internet.
Wat doet de concurrentie?

Eilie bestaat sinds 2006. Er werken vijf mensen en het is qua omzet groeiende. De 49-jarige Otten vertelt over hoe ze zover zijn gekomen. 'Iedereen roept dat iedereen dit kan bouwen, maar niemand doet het blijkbaar. Grote telecomleveranciers zetten videobellen vooral in voor videoconferenties. Wij willen WeSeeDo inzetten als communicatiemiddel in het proces van bedrijven en instellingen. Met als primaire doelstelling processen van bedrijven verbeteren, zodat ze efficiënter gaan werken en meer winst maken'. Otten vervolgt: 'Qua bouw van een tool op basis van webRTC blijven veel bedrijven hangen in het technische aspect. Het vertalen naar een concreet product zie je nog niet. De techniek wordt nu vooral door grote bedrijven ingezet voor oplossingen binnen de consumentenmarkt, denk bijvoorbeeld aan het recent gelanceerde Google Duo. Het is daarom des te knapper dat het de mensen van Eilie gelukt is om wel met een concrete toepassing te komen.

Wat levert het op?

Het verdienmodel is gebaseerd op het afsluiten van een abonnement per zogenaamd werkplekkanaal. De tool is heel breed toepasbaar. Werkgevers kunnen verzuimgesprekken voeren met zieke werknemers, maar ook bijvoorbeeld werving en selectiebureaus kunnen snel even persoonlijk contact zoeken met kandidaten. Ook voor callcenters kan het een interessante toepassing zijn. Voor dergelijke bedrijven heeft het wel andere gevolgen. 'Medewerkers komen in beeld en zullen getraind moeten worden om voldoende representatief te zijn.'

Wat betekent het voor de toekomst?

WeSeeDo is technisch beter dan bijvoorbeeld Skype. 'Dat heeft ermee te maken dat Skype niet rechtstreeks gaat. Via een server gaat beeld en geluidskwaliteit altijd achteruit,' stelt Otten vast. Wat er nog extra bijkomt is dat er een zogenaamde API beschikbaar is, waardoor integratie met andere pakketten sinds kort ook mogelijk is.' Inmiddels worden aan de Stavangerweg voorbereidingen getroffen om uit te breiden, omdat de verwachting is dat binnenkort meer personeel aangenomen moet worden om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.'

Voor concurrentie is Otten niet bang. 'De markt wordt alleen maar beter. De mogelijkheden verruimen, dus dat is alleen maar voordelig. Digitaal realtime communiceren wordt de norm, deze t rend is onomkeerbaar.'

Meer weten? Plan direct een
WeSeeDo gesprek met ons in!

We laten je graag zien hoe WeSeeDo werkt, op een dag en tijdstip dat jou uitkomt.

Gesprek aanvragen