WeSeeDo-Logo Sluiten
Praktijkvoorbeelden

WeSeeDo en het huisartsentekort

WeSeeDo en het huisartsentekort

“Huisartsentekort leidt tot patiëntenstops" kopte de Volkskrant in voorjaar 2020. Vooral in krimpgebieden hebben huisartsen moeite om vacatures te vullen en moeten ze patiënten weigeren. Met de stijgende vraag naar goede zorg moeten er meer huisartsen worden opgeleid, maar tot die tijd moet er gekeken worden naar andere oplossingen. Het bevorderen van de zorginnovatie middels WeSeeDo biedt hierin uitkomst.

In de gebieden Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen is de situatie zo kritiek dat huisartsen geen nieuwe patiënten aannemen. In deze gebieden staan patiënten maandenlang op de wachtlijst. Ook dreigt een patiëntenstop voor de volgende gebieden; Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch, Eindhoven, Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland.

Patiënten worden beter geholpen en onnodige consults worden voorkomen, dit zorgt ervoor dat de werkdruk daalt.

Het probleem speelt op een landelijk niveau en lijkt in de komende jaren alleen maar groter te worden. ‘De verwachting is dat in 2023 de helft van de regio’s een huisartsentekort heeft en in 2028 bijna allemaal,’ verklaart Erik Dijkstra van de Landelijke Huisartsenvereniging. De overheid wil het aantal opleidingsplaatsen opkrikken, echter zal volgens experts de vraag naar huisartsen altijd groter blijven dan het aantal opleidingsplaatsen. Het probleem is dus niet opgelost door alleen het opleiden van nieuwe huisartsen. Ook moet er gekeken worden naar zorginnovatie en de kansen die nieuwe communicatieoplossingen bieden.

WeSeeDo kan in dit geval een goede bijdrage leveren voor het oplossen van de huisartsen problematiek. In regionale krant BN de stem verscheen deze maand een artikel over het gebruik van WeSeeDo bij triage en consults. Myriam Janssen is teamleider en triagist bij huisartsenpost Oosterhout en vertelt over haar ervaring met WeSeeDo. Door middel van beeldbellen ontstaat er een betere samenwerking tussen triagist en huisarts. Patiënten worden beter geholpen en onnodige consults worden voorkomen, dit zorgt ervoor dat de werkdruk daalt. De techniek is er en de patiënten zijn er klaar voor. Lees het hele artikel met triagist Myriam Janssen hier.

WeSeeDo draagt bij aan het oplossen van het acute probleem rondom het huisartsentekort. Door WeSeeDo daalt het aantal consults en dus de werkdruk. Wij zorgen voor een communicatieoplossing die veilig, menselijk en gemakkelijk is en bijdraagt aan het verbeteren en innoveren van de zorgkwaliteit.

Meer weten? Plan direct een
WeSeeDo gesprek met ons in!

We laten je graag zien hoe WeSeeDo werkt, op een dag en tijdstip dat jou uitkomt.

Gesprek aanvragen