WeSeeDo-Logo Sluiten
Blog

Bezoek aan zeehondencentrum Pieterburen: WeSeeDoetje, educatie en meer!

Het WeSeeDo team bezoekt het zeehondencentrum Pieterburen

[Groningen, 14 maart 2023] - Wauw, wat hebben we een leuke en leerzame dag gehad! Afgelopen zaterdag 9 maart bezochten we met ons team en aanhang het Zeehondencentrum Pieterburen. We mochten WeSeeDoetje bewonderen en sloten de dag af met een heerlijke lunch bij Waddengenot.

Het Zeehondencentrum

Het Zeehondencentrum Pieterburen vangt al jaren zieke en verzwakte zeehonden op. Het rescue team behandelt deze dieren en laat ze daarna weer vrij in de natuur. Daarnaast wordt in dit centrum ook voorlichting gegeven over beheer en behoud van het waddengebied en de leefomgeving van de zeehond. Door het centrum te bezoeken, een donatie te doen of een zeehondje te adopteren, draag je financieel bij aan dit goede doel.

Onze eerste indruk

De eerste indruk van het zeehondencentrum was professioneel, bevlogen en met veel kennis van het dier. De sfeer was gemoedelijk. We raden het ten zeerste aan om zelf eens het centrum te bezoeken, omdat je er meer leert over wat er met deze dieren gebeurt. Je ontdekt dat het niet alleen maar lieve diertjes zijn, maar dat er een hele wereld achter zit. En ze geven ook voorlichting over hoe we het waddengebied mooi en schoon kunnen houden.

Een warm welkom en een schat aan informatie

Enthousiaste medewerker Sebastiaan van het rescue team verwelkomde ons en gaf ons een boeiende rondleiding door het centrum, inclusief een zeer interessante kijkje achter de schermen. We bezochten de intakeruimte, de viskeuken en kwamen we nog dichterbij de zeehonden. Hier was de interactie met de zeehondjes het grootst. Sebastiaan beantwoordde al onze vragen met passie en kennis, waardoor we veel leerden over de fascinerende wereld van de zeehond. Wist jij dat de zeehond de grootste roofdier van Nederland is? Sebastiaan vertelde ons alles over de verschillende soorten zeehonden in de Waddenzee: de gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond herken je aan zijn ronde kop en de grijze zeehond aan zijn afgeplatte kop. En volwassen zeehonden kunnen wel 250 tot 350 kilo wegen!

Het is mooi dat je het zeehondencentrum financieel kunt ondersteunen door het centrum te bezoeken, een donatie te doen of een zeehondje te adopteren. Zo draag je bij aan het werk en behoud van het zeehondencentrum. Daar moeten we met z'n allen zuinig op zijn.
Opvang en verzorging

Als zeehondjes binnen worden gebracht, krijgen ze een bloedonderzoek om de oorzaak van hun komst te achterhalen. Soms zitten zeehondjes verstrikt in een visnet of plastic, met verstikkingsverschijnselen tot gevolg. Er wordt gekeken of ze wonden hebben. Dit kan op het strand, maar bij diepere wonden is verdere behandeling in het centrum nodig om infecties te behandelen of te voorkomen. Soms hebben ze een longworminfectie, die veel schade kan aanrichten in de longen van een zeehond. De zeehond krijgt het benauwd en wordt vatbaar voor longontsteking. Huilers – jonge zeehonden die hun moeder zijn kwijtgeraakt en een klagelijk geluid maken – vragen de nodige aandacht. Huilers eten nog geen vis, maar drinken melk.

Vrouwtjes zeehonden

Het was verrassend om te horen dat een vrouwtjes zeehond vanaf 4 à 5 jaar continu zwanger is. Het lichaam van het dier blijkt in staat om de groei van een nieuwe vrucht met 2 maanden uit te stellen om te kunnen bijkomen van de vorige geboorte en zoogperiode. Pas dan gaat de vrucht groeien. De dracht van een zeehond duurt tussen de 9 en 11 maanden, normaal 9 maanden met een uitstel van 2 maanden.

Misverstanden en advies

Sommige mensen denken een eenzame zeehondenpup te vinden, terwijl de moeder gewoon aan het vissen is. Ze nemen de pup dan mee naar het centrum, terwijl er niets aan de hand is. Dit gebeurt uit onwetendheid, maar is niet goed. Als je een ogenschijnlijk eenzame zeehondje ziet, blijf er dan uit de buurt en neem contact op met het zeehondencentrum. Zij observeren het dier 24 uur lang. Het publiek mag niet dichter dan 30 meter bij zo'n zeehondje in de buurt komen. Gedurende de 24 uur observatie weten ze of het dier alleen is of niet. Het team van het zeehondencentrum weegt eerst het zeehondje en 12 of 24 uur later wegen ze het dier opnieuw. Als het dier is afgevallen, weten ze dat de moeder van het zeehondje niet in de buurt is geweest. Het belangrijkste is dus: blijf van de zeehonden af en meld het direct bij het zeehondencentrum.

WeSeeDoetje

Het was super leuk om WeSeeDoetje en haar mede-vriendjes te zien. Het gaat heel erg goed met WeSeeDoetje. Ze zat met 6 andere zeehondjes in het grote buitenbad. En twee zeehonden lagen op het droge te genieten van de zon. In het grote bad betekent dat WeSeeDoetje zo goed als klaar is om weer in de natuur vrijgelaten te worden. Ze heeft voldoende blubber, dat wil zeggen vet, om de wijde wereld in te gaan en haar eigen vis te gaan vangen. WeSeeDoetje wordt binnenkort vrijgelaten, ook daar zal het WeSeeDo-team bij zijn en uiteraard laten we je weten hoe de vrijlating van WeSeeDoetje en haar maatje zal zijn. Wat we WeSeeDoetje toewensen is dat ze straks een heerlijke tijd heeft op het wad met al haar maatjes. En ze zal waarschijnlijk ook veel kleine WeSeeDoetjes voortbrengen.

Tot slot

We hebben een geweldige dag gehad bij het Zeehondencentrum Pieterburen. We hebben veel geleerd over zeehonden en hun leefomgeving. We zijn onder de indruk van het werk van het centrum en we zijn blij dat we dit goede doel kunnen ondersteunen. We hopen dat iedereen die de kans heeft een keer naar het Zeehondencentrum Pieterburen gaat. Het is een leerzame en inspirerende ervaring voor jong en oud.

Volg WeSeeDoetje’s reis en help haar de zee te verkennen waar ze thuishoort!

Meer weten? Plan direct een
WeSeeDo gesprek met ons in!

We laten je graag zien hoe WeSeeDo werkt, op een dag en tijdstip dat jou uitkomt.