De techniek achter WeSeeDo: over STUN- en TURN-servers

WeSeeDo is videochatten, maar dan supersnel en helemaal veilig. Daarvoor maken we gebruik van WebRTC. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de STUN- en TURN-servers en daar vertellen we je hier meer over.

Even opfrissen: wat is webRTC?

WebRTC is een open source protocol waarmee je via je browser kunt videochatten. Dat betekent dat je geen software hoeft te downloaden of een account hoeft aan te maken. RTC staat voor real time communication, en dat is precies wat het is: met 1 druk op de knop heb je direct verbinding met je klant, coach of collega. Alles vanuit het comfort van je eigen browser en volledig veilig. WeSeeDo slaat geen data op, voldoet aan de Europese Privacy wetgeving, heeft geen verplichtingen naar moederbedrijven en heeft geen relatie met de Amerikaanse overheid.

Ook voor zakelijk gebruik

In een ideale wereld heeft elke eindgebruiker van WeSeeDo een uniek IP-adres, waardoor er een directe verbinding gelegd kan worden tussen verschillende gebruikers. Met name in de B2B- en B2C-wereld ligt dit iets genuanceerder. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van een of meerdere lagen Network Address Translation (NAT), firewalls of proxy’s. Hierdoor is een rechtstreekse verbinding via WebRTC onmogelijk. Dit probleem lossen we bij WeSeeDo op met STUN-servers en TURN-servers.

Wat is een STUN-server?

Een WebRTC-applicatie als WeSeeDo maakt gebruik van het Interactive Connectivity Establishment-framework (ICE). ICE zoekt naar de beste verbinding tussen 2 gebruikers. ICE probeert eerst verbinding te maken met het IP-adres van de fysieke apparaten van de gebruikers. In het geval van een NAT, firewall of proxy kan dat dus niet. Dat brengt ons bij de STUN-server.

De STUN-server laat zien of je je achter een NAT of firewall bevindt, en zo ja: wat het bijbehorende interne IP-adres is, welke soort firewall er gebruikt wordt en via welke poort er gecommuniceerd kan worden.

Met deze informatie kan WeSeeDo vervolgens direct een stabiele en snelle verbinding leggen, terwijl de beveiliging van het netwerk volledig intact blijft.

Wat is een TURN-server?

Bij grotere bedrijven ligt de beveiligingsgraad vaak nog wat hoger, en dan voldoet de STUN-server niet altijd. Gelukkig is daar ook een oplossing voor: de TURN-server. De TURN-server is in principe niets anders dan een STUN-server met extra functionaliteit. Een TURN-server kan namelijk de videostream tussen 2 eindgebruikers doorgeven.

De TURN-server werkt hierbij puur als een doorgeefluik, waardoor de privacy en veiligheid van de verbinding gewaarborgd blijft. Overigens maak je als gebruiker niets mee van dit proces, behalve dat je in alle situaties een razendsnelle, stabiele en kraakheldere videoverbinding hebt.

Primeur!

Apple heeft wat lang op zich laten wachten, maar onder iOS heeft Safari nu eindelijk maar toch ook de ondersteuning voor WebRTC. Dat betekent dat de unieke online videocommunicatie tool van WeSeeDo nu ook via iPhone en iPad beschikbaar is!

Heb je nog andere vragen over WeSeeDo, of wil je bestellen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.